Centrum för hav och samhälle, Göteborgs Universitet 

Cool Blue Future i Sverige

Centrum för hav och samhälle är en del av Göteborgs universitet som verkar för att få forskare från olika vetenskapliga områden att samarbeta kring viktiga havsfrågor.

Centrumet bildades 2015 och fungerar som ett nav för all havsrelaterad forskning och kommunikation vid universitetet. En viktig uppgift är också att samverka med övriga samhället för att tillsammans hitta lösningar för framtidens hav. Idag är över 250 forskare knutna till centrumet, inom allt från marinbiologi till juridik och företagsekonomi. Många av dem arbetar med frågor kring hållbar sjömat, vattenbruk och framtidens mat från havet.  
  
Centrum för hav och samhälle driver bland annat projekt om marina kolonilotter och småskalig odling av alger och musslor. Här samarbetar universitetet med såväl andra myndigheter och organisationer som med näringslivet på regional, nationell och internationell nivå.  

goteborgs-universitet-logo-0ED5F281F6-seeklogo.com

Centrum för hav och samhälle, Göteborgs Universitet
Medicinaregatan 7B
414 90 Göteborg

+46 766 18 66 38

https://www.gu.se

https://gu.se/hav-samhalle 
https://gu.se/havet 
https://gu.se/havet/kunskap-om-havet/maten-och-havet/marina-kolonilotter-odling-under-ytan 

Kontaktperson:
Maria Bodin
maria.bodin@gu.se

Fasilitatorer i andre land

Cool Blue Future er basert på et nettverk av nasjonale tilretteleggere over hele Nord-Europa som arbeider individuelt og sammen for å bane vei for regenerativ havdyrking basert på prinsippene som er skissert i Manifest for regenerativ havdyrking.

Landsfasilitatorene er en mangfoldig gjeng, men de fungerer alle som kontaktpunkter for ting som har med regenerativ havdyrking å gjøre i sine respektive land, for eksempel ved å gi støtte:

- Opprettelsen av marine nyttehager
- Fiskernes overgang til regenerativt havbruk
- Nye verdikjeder basert på regenerative avlinger
- Undervisningsaktiviteter knyttet til regenerativt havbruk
- Arrangementer og andre utadrettede aktiviteter
- Miljømessige vurderinger
- Nettverk av relevante interessenter

Er ikke ditt land på listen?

Er du nysgjerrig på hvordan din organisasjon kan bli en Cool Blue Future-fasilitator? For å finne ut mer om hvordan du kan bli med i Cool Blue Future, kan du laste ned og lese guiden vår. Og gi oss gjerne beskjed hvis du representerer en organisasjon i et land der Cool Blue ikke er til stede ennå.

Last ned veiledningen (PDF)